Seleccionar página

Какво да разберете за хемиколектомията

Хемиколектомия е хирургична процедура, която включва отстраняване на сегмент от дебелото черво. Хирургът извършва хемиколектомия за лечение на рак на дебелото черво и заболявания на червата, като болестта на Крон или тежък дивертикулит.

По време на хемиколектомия, хирургът премахва увреден участък от червата и повторно приготвя здравите части на дебелото черво.

В тази статия обясняваме защо човек би имал хемиколектомия, как хирургът го изпълнява, начини за приготвяне и какво да яде след операция.

Причини за хемиколектомия

дебелото черво https://harmoniqhealth.com/ или дебелото черво седи вътре в коремната кухина. Той започва в илиачната област на корема и продължава през ширината на коремната кухина. След това дебелото черво пътува от лявата страна на корема и завършва на ануса.

Една от основните функции на дебелото черво е да регулира нивата на водата в тялото. Дебелото черво абсорбира водата от храната. Той също така абсорбира някои витамини и преработва отпадъците за експулсиране от тялото.

травмата може да повреди дебелото черво, както и различни заболявания, включително:

  • Рак на червата и дебелото черво
  • Язвен колит
  • Болестта на Крон
  • полипи или израстване в дебелото черво

Ако ракът на дебелото черво се развие, лекар ще бъде Често препоръчваме операцията за отстраняване на тумора или част от дебелото черво.

В случаи на заболяване на червата може да е необходима операция, за да се отстрани болната или увредената секция на дебелото черво.

По време на хемиколектомия хирургът премахва само едната страна на дебелото черво. Коя страна на дебелото черво премахва хирургът зависи от местоположението на тумора или болната тъкан.

Отстраняването на участък от дебелото черво няма да повлияе на способността на човек да усвоява храната.

Научете повече за анатомията на дебелото черво тук.

Процедура

Хирургът може да извърши хемиколектомия, използвайки или лапароскопска или открита хирургия.

Лапароскопска процедура: по време на a Лапароскопска процедура, хирургът прави малки разрези в коремната стена и поставя тънък обхват. Обхватът има обектив и светлина за целите на гледането. След това хирургът вкарва хирургически инструменти през малките разфасовки в корема.

Този тип процедура е известен също като операция на ключодържател. Ако хирургът не може да извърши операцията по този метод, той ще трябва да използва отворена операция.

Отворена хирургия: Отворената хемиколектомия включва по -дълги разфасовки в тялото за достъп до дебелото черво. Тъй като съкращенията са по -големи с отворена процедура, възстановяването може да отнеме повече време.

дебелото черво се състои от три части:

  • Възходящото дебело черво, което се прикрепя към тънките черва
  • низходящото дебело черво, което се прикрепя към ректума
  • напречното дебело черво, което е между възходящото и низходящото дебело черво

Видове хемиколектомия

Хемиколектомия може да включва отстраняване на част от дебелото черво от дясната или лявата страна.

  • Дясна хемиколектомия: Хирургът премахва възходящото дебело черво. След това те отново прикрепят напречното дебело черво в тънките черва.
  • Лявата хемиколектомия: Хирургът премахва низходящия дебело черво, преди да се прикрепи на напречното дебело черво.

как да се подготви

Подготовката за хемиколектомия варира, в зависимост от цялостното здраве на човек и лекарствата, които могат да приемат.

Обикновено лекар ще извърши тестове преди операцията, за да се увери, че индивидът е подходящ кандидат за хемиколектомия. Тези тестове включват електрокардиограма (EKG) и кръвни тестове.

Човек може да се наложи да спре да приема определени лекарства, като например разредители на кръвта, за определено време преди операцията. От съществено значение е само да спрете лекарствата по инструкция на лекар.

хората ще трябва да постиха 12 часа преди процедурата си. Те могат също да се нуждаят от подготовка на червата, която включва приемане на слабително за почистване на дебелото черво.

диета за постургерий

Някои хора забелязват много малка промяна в храносмилането си след отстраняването на тъканта на дебелото черво.

Въпреки това някои хора изпитват спазми или диария. Лекар може да препоръча да пиете повече вода и да следвате нежна диета, за да помогнете за контролиране на движенията на червата.

Една нежна диета ще има храни, които намаляват риска от възпаление и могат да включват:

  • Постно месо, домашни птици и риба
  • Изсушен боб
  • Ядки и орехово масло
  • Всякакви плодове, с изключение на цитрусови плодове
  • Всякакви зеленчуци
  • Нискомаслено или безмаслено мляко и млечни продукти

Важно е да се избегнат добавени мазнини, кофеин и алкохол, както и подправки и храни с интензивни или пикантни аромати.

хората също трябва да избягват понички, богати десерти и шоколад.

Прочетете повече за диетата на нежните тук.

Рискове и усложнения

Хемиколектомията може да бъде ефективно лечение на храносмилателни заболявания и ракови заболявания. Въпреки това, както при всяка операция, процедурата може да представлява рискове.

Въпреки че може да не е възможно да се предотврати всички усложнения, след препоръките на лекаря след процедурата може да намали рисковете.

Прекомерно кървене

Ако човек има отворена хемиколектомия вместо лапароскопска хирургия, има по -голям шанс за прекомерно кървене

В някои случаи лекарят може да извърши кръвопрелия, за да замени, за да замени Загуба на кръв.

Вътрешно нараняване

По време на процедурата може да възникне увреждане на пикочния мехур или околните органи. Може да е необходима допълнителна операция, в зависимост от степента на щетите. Ако възникне вътрешно нараняване, това може да забави възстановяването.

Анастомотичен теч

Когато хирург премахне болната секция на дебелото черво, те шият здравите сегменти заедно. Мястото, където дебелото черво се прикрепва, се нарича анастомоза.

След хемиколектомия, дебелото черво може да изтече в точката на анастомозата. Симптомите на изтичане могат да включват гадене, повръщане и болки в стомаха.

Анастомотично изтичане може да бъде животозастрашаващо. Последните изследвания показват, че рискът от смърт в рамките на 60 дни от операцията поради анастомотично изтичане е 3,1%.

Така или иначе, анастомотичният изтичане може да бъде опасно хирургично усложнение. Човек трябва да потърси незабавна медицинска помощ, ако забележи симптомите.

инфекция

инфекциите могат да се развият по време или след всяка чревна операция, включително хемиколектомия. Инфекцията обикновено се нуждае от лечение с антибиотици и може да доведе до по -дълъг болничен престой.

Колостомия

Един риск от хемиколектомия е, ако хирург Част от червата или ректума.

Когато повторното прикрепване не е възможно, хирургът може да се наложи да извърши колостомия за някои хора. Тази процедура включва закрепване на дебелото черво към коремната стена и създаване на отвор или стома.

Хирургът прикрепя торбичка за колостомия към стома, за да събере отпадъците на тялото. Колостомията може да бъде постоянна или временна.

Възстановяване

Възстановяването от хемиколектомия зависи от това дали процедурата е лапароскопска или открита операция. Възстановяването обаче вероятно ще отнеме 1–2 месеца.

Основното състояние на човек може да повлияе и на възстановяването. В много случаи хемиколектомията без усложнения изисква болничен престой от 3–7 дни.

Обикновено катетърът на пикочния мехур ще остане за 1-2 дни след процедурата за източване на урина от тялото. Хирургът може също да вмъкне коремните канали за отстраняване на течности.

Анестезиологът обикновено прилага лекарства за болка чрез епидурална, която те вкарват в гърба на човека, близо до гръбначния стълб. След премахването на епидурала, медицински екип може да прилага лекарства за орална болка.

Въпреки че може да варира, хората обикновено могат да възобновят храненето и пиенето веднага щом се почувстват готови. Въпреки това, може да отнеме 6–8 седмици, преди да могат да възобновят редовната си диета.

лекарят може да насърчи човек да започне да ходи възможно най -скоро след процедурата. Ходенето намалява риска от развитие на кръвен съсирек и също така насърчава храносмилането.

След изписването от болницата, човек ще получи конкретни инструкции за възстановяване. Те могат да включват кога да се възобновят ежедневните дейности, като шофиране и повдигане на тежки предмети.

перспектива

перспективата за хората, които имат хемиколектомия, варира, в зависимост от причината, поради която се нуждаят от процедурата. Някои хора може да се наложи да направят начин на живот или диетични промени след операцията.

Хората, които се подлагат на хемиколектомия за лечение на заболяване на червата, могат да се чувстват по -добре и да изпитват намалени симптоми след операцията.

ако Операцията се проведе като част от лечението на рак на дебелото черво, перспективата ще зависи от степента на рак. Additional treatment, such as chemotherapy, may also be necessary.

  • Cancer / Oncology
  • Crohn’s / IBD
  • GastroIntestinal / Gastroenterology

1 SourceCollapsed

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Call Now Button