Seleccionar página

Μην συγκρίνετε την απώλεια και το πένθος σας με άλλους

Μπορείτε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε σήμερα και να δώσετε στον ηλικιωμένο σας μια ευκαιρία για περισσότερα χρόνια αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν απώλεια. Αυτή η απώλεια μπορεί να περιλαμβάνει το θάνατο ενός συντρόφου ή συζύγου. Η θλίψη ακολουθεί αναπόφευκτα κατά την περίοδο του πένθους. Αυτό για το οποίο δεν συζητείται συνήθως είναι η πραγματικότητα του σεξουαλικού πένθους. Όταν ένας μακροχρόνιος σεξουαλικός σύντροφος πεθαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με ένα από τα πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά αυτής της σχέσης.

Βασικά φαγητά:

  • Το σεξουαλικό πένθος και η θλίψη που περιβάλλει την απώλεια της σεξουαλικής οικειότητας είναι φυσιολογικά μέρη του πένθους.
  • Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας βιώνουν στατιστικά την απώλεια των μακροχρόνιων συντρόφων τους πιο συχνά από άλλες ηλικιακές ομάδες.
  • Οι ηλικιωμένοι είναι σεξουαλικά ενεργοί παρά τα στερεότυπα για το αντίθετο.
  • Μέχρι πρόσφατα, τόσο οι επιστημονικές μελέτες όσο και το ευρύ κοινό δεν είχαν ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο είδος εμπειρίας απώλειας.
  • Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να νιώσετε ότι σας αναγνωρίζουν και να αρχίσετε να θεραπεύεστε.

Για πολλούς, η ζωή φέρνει αγάπη και σεξουαλική οικειότητα με ένα ξεχωριστό άτομο. Η ασθένεια και ο θάνατος απαιτούν να ζήσουμε το ταξίδι του πένθους. Οι αντιδράσεις στη θλίψη είναι τόσο μοναδικές όσο κάθε ανθρώπινο αποτύπωμα, αλλά όλοι μοιραζόμαστε ορισμένα κοινά. Το μοντέλο των 5 σταδίων της θλίψης , που σκιαγραφήθηκε το 1969 από την Δρ. Elizabeth Kubler-Ross, είναι γνωστό για την εξομάλυνση αυτού που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου μετά από μια απώλεια.

Τι είναι το σεξουαλικό πένθος;

Αυτό που δεν αναγνωρίζεται τόσο είναι αυτό που είναι γνωστό ως σεξουαλικό πένθος. Αυτή είναι η θλίψη που σχετίζεται με την απώλεια της σεξουαλικής οικειότητας με τον μακροχρόνιο σύζυγο ή σύντροφό σας. Μπορεί να έρθει μετά το θάνατο του αγαπημένου προσώπου. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει πριν από την απώλεια καθώς η υγεία τους επιδεινώνεται.

Η σεξουαλική μας ζωή είναι ιδιωτική υπόθεση. Στη συνέχεια, νιώθουμε βαθιά θλίψη όταν ο σύντροφός μας πεθαίνει, η αναγνώριση της απώλειας του βαθιά στενού σεξουαλικού δεσμού από τη στιγμή που μοιραζόμαστε μπορεί να είναι δύσκολο. Επιπλέον, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν στατιστικά τους συζύγους τους σε υψηλότερο ποσοστό από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Το σεξουαλικό πένθος, με τη σειρά του, είναι ένα μέρος της θλίψης για το οποίο μπορεί να μην μιλάνε οι ηλικιωμένοι.

Τι γνωρίζουμε για το σεξουαλικό πένθος

Η έρευνα στον τομέα του σεξουαλικού πένθους είναι αραιή. Το 2016, ο όρος επινοήθηκε σε μια μικρή μελέτη 104 ηλικιωμένων γυναικών, αποκαλώντας τον «απαγορευμένη θλίψη». Αυτή φαίνεται να είναι η μόνη επίσημη μελέτη σχετικά με αυτό που φαίνεται να είναι σύνηθες φαινόμενο μετά την απώλεια.

Ένα συμπέρασμα που σημειώνεται σε αυτήν την έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους είναι ότι οι άνθρωποι δεν μιλούν για σεξουαλικό πένθος επειδή, ως κοινωνία, δεν αναγνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι σεξουαλικά ενεργά όντα.

Ποια είναι τα εμπόδια στη συζήτηση;

Οι Baby Boomers αρχίζουν να στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι κάνουν σεξ. Η παλιά εικόνα των μέσων ενημέρωσης του ασεξουαλικού ηλικιωμένου δίνει τη θέση του σε μια πιο ακριβή από τους σεξουαλικά ενεργούς ηλικιωμένους. Η επιστημονική έρευνα ακολουθεί τώρα το παράδειγμα.

Προηγούμενες μελέτες σεξουαλικής ευεξίας είχαν συνήθως ένα εύρος ηλικιών που δεν περιελάμβανε εκείνες που υπερβαίνουν την ηλικία παροχής Medicare. Οι καιροί αλλάζουν προς το καλύτερο, όπως αποδεικνύεται από τον αυξημένο αριθμό σεξουαλικών μελετών που αγκαλιάζουν τον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν γίνεται συχνά λόγος για το σεξουαλικό πένθος είναι ότι το σεξ είναι ένα οικείο θέμα. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να μην μιλούν στους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης σχετικά με αυτό, και οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας συνήθως δεν ρωτούν.

Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες είναι σιωπηλοί για τη σεξουαλική ευεξία, πόσο ασφαλής νιώθετε όταν μοιράζεστε την απώλεια του σεξ στη ζωή σας με την οικογένεια ή τους φίλους σας;

Μέχρι πρόσφατα, η έρευνα και οι συζητήσεις επικεντρώνονταν κυρίως σε μια παντρεμένη, ετεροφυλοφιλική εμπειρία του σεξ και στην απώλεια της οικειότητας μετά από έναν θάνατο. Εάν ένα άτομο συζεί ή είναι LGBTQ+, και πιθανώς είναι επίσης πολυεπίπεδο, δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας σχετικός δημόσιος διάλογος με τον οποίο να συσχετιστεί. Οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των φραγμών μπορεί να είναι καταστροφικά απομονωτικός.

Δεν είσαι μόνος

Το σεξουαλικό πένθος είναι μια νόμιμη απάντηση θλίψης. Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι το λένε δυνατά. Με την προσβασιμότητα του Διαδικτύου, τα προσωπικά ιστολόγια και οι εικονικές ομάδες υποστήριξης που ασχολούνται ειδικά με το σεξουαλικό πένθος αυξάνονται σε αριθμό. Οι εκδότες βιβλίων δίνουν φωνή σε μεγαλύτερους συγγραφείς που λένε τις ιστορίες τους για έρωτα, σεξ και απώλεια.

Είμαι φυσιολογικός;

Επειδή η θλίψη και το πένθος είναι πολύπλοκα ταξίδια, οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές μπορεί να εκδηλωθούν με τρόπους που μπορεί να είναι ασυνήθιστοι για την βασική προσωπικότητα κάποιου. Η θλίψη τείνει να υπονομεύει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να παραμορφώνει την αίσθηση της κανονικότητας.

Για παράδειγμα, η θλίψη μπορεί να ρίξει νερό σε όλη τη σεξουαλική φωτιά που έχει συνήθως ένα άτομο. Η ενέργεια που συνήθως ξοδεύεται στην οικειότητα μεταφέρεται τώρα στη σκληρή συναισθηματική εργασία κατά τη διάρκεια του πένθους. Έτσι, ενώ το σεξουαλικό πένθος υπάρχει ως συναισθηματική πραγματικότητα, η σωματική σεξουαλική ορμή μπορεί να απουσιάζει.

Μια άλλη αυθεντική πιθανότητα μέσα στη θλίψη είναι μια σημαντική αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σοκαριστικό όταν φύγει ένας μακροχρόνιος σεξουαλικός σύντροφος και κάποιος αισθάνεται έντονη την ανάγκη να συνδεθεί σεξουαλικά.

Σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να είναι φυσιολογικό να νιώθεις την ανάγκη να γεμίσεις το κενό που αφήνει η απώλεια με το σεξ. Οι οργασμοί και το σωματικό άγγιγμα συνήθως αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο που αυξάνουν την αισιοδοξία και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Η ωκυτοκίνη, η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» , βρίσκεται επίσης στο μεθυστικό κοκτέιλ ορμονών που παράγεται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Είναι λογικό ότι η αύξηση της λίμπιντο είναι ο τρόπος του σώματος να αναζητά ευχαρίστηση όταν η θλίψη φέρνει λίγα.

Βήματα για θεραπεία

  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας σχετικά με την απώλεια της σεξουαλικής οικειότητας ως φυσιολογικά και κατάλληλα.
  • Εάν ο σεξουαλικός σας σύντροφος είναι ακόμα ζωντανός αλλά δεν είναι καλά και δεν μπορεί να κάνει σεξουαλικά, μιλήστε του και βρείτε άλλους τρόπους για να υποστηρίξετε την οικειότητα.
  • Μην συγκρίνετε την απώλεια και το πένθος σας με άλλους.
  • Αφήστε χρόνο για να θρηνήσετε χωρίς εξωτερικά χρονοδιαγράμματα ή ατζέντα.
  • Προσδιορίστε ένα στενό άτομο στη ζωή σας με το οποίο νιώθετε ασφάλεια και μιλήστε για τη σεξουαλική σας απώλεια.
  • Ζητήστε επαγγελματική συμβουλευτική για τη θλίψη ή μια ομάδα υποστήριξης θλίψης, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως.
  • Εάν αντιμετωπίσετε σωματική σεξουαλική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια του πένθους σας, μιλήστε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό που μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό μέρος της θλίψης μπορεί να είναι ένα θεραπεύσιμο ιατρικό ζήτημα, ξεχωριστό από την απάντηση στη θλίψη.
  • Η θλίψη και η κλινική κατάθλιψη δεν είναι το ίδιο. Μιλήστε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης εάν υποψιάζεστε αλλαγές στην ψυχική υγεία.

Η θλίψη είναι μια πολύπλοκη ανθρώπινη εμπειρία. το ίδιο και το σεξ. Το σεξουαλικό πένθος μπορεί να φτάσει και να περιπλέξει περαιτέρω τη διαδικασία. Με ήπια αναγνώριση και συνειδητή επεξεργασία, μπορεί και αυτό να ξεπεραστεί. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι στο φυσικό ταξίδι της ανθρώπινης θλίψης σας.

Η πολυφαρμακία είναι ένας όρος που υποδεικνύει ότι ένα άτομο παίρνει πέντε ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για ένα ηλικιωμένο άτομο. Μάθετε γιατί υπάρχει αυτή η επιδημία και τι κάνουν οι επαγγελματίες γιατροί για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της πολυφαρμακίας.

Βασικά φαγητά:

  • Η λήψη πέντε ή περισσότερων φαρμάκων την ημέρα συχνά οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για τους ηλικιωμένους.
  • Η πολυφαρμακία είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων στην παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ηλικιωμένους.
  • Ο συνδυασμός πολλαπλών φαρμάκων σε ένα ηλικιωμένο σώμα με χαμηλότερη λειτουργία μπορεί να είναι καταστροφικός.
  • Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου εργάζονται ενεργά για τη μείωση της πολυφαρμακίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Τι είναι η πολυφαρμακία;

Ενώ τα φαρμακευτικά φάρμακα έχουν σημαντική θέση στην καθημερινή συντήρηση της υγείας των ηλικιωμένων, μπορεί να υπάρξουν επιβλαβή αποτελέσματα. Οι συνταγογράφοι και οι ασθενείς συχνά αγνοούν τα αρνητικά αποτελέσματα της πολυφαρμακίας.

Η πολυφαρμακία ορίζεται ως η λήψη πέντε ή περισσότερων διακριτών φαρμάκων την ημέρα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και την παράταση της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Στις ΗΠΑ, το 98% των ηλικιωμένων λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα για τα χρόνια προβλήματα υγείας τους. Σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, μελέτες δείχνουν ότι το 74% των κατοίκων λαμβάνουν εννέα ή περισσότερα διαφορετικά φάρμακα καθημερινά.

Τι οδηγεί στην πολυφαρμακία στη γήρανση;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η πολυφαρμακία βρίσκεται σήμερα σε διαστάσεις επιδημίας.

Καθώς το σώμα γερνά, συσσωρεύονται χρόνιες και οξείες ασθένειες. Για παράδειγμα, καταστάσεις όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η επαναλαμβανόμενη πνευμονία και η άνοια που εντοπίζονται σε ένα άτομο θα απαιτούν η καθεμία ένα ή περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση ή την υποστήριξη των συμπτωμάτων.

Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν μπορούν εύκολα να μοιραστούν τα αρχεία ασθενών με άλλους ειδικούς. Εάν ο ασθενής τους χρειάζεται νοσηλεία, ο κύριος πάροχος δεν γνωρίζει πάντα τις νέες συνταγές που λαμβάνονται κατά την εισαγωγή. Πολλαπλοί πάροχοι που συνταγογραφούν για ένα άτομο αθροίζονται.

Επιπλέον, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι διαβόητα απασχολημένοι με τις πιέσεις των ιατρείων τους. Οι χρονικοί περιορισμοί για την αναθεώρηση της τρέχουσας λίστας φαρμάκων ενός ηλικιωμένου και την ερώτηση σχετικά με τις παρενέργειες είναι επιζήμιοι. Και κανένας πάροχος δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις ανεπαίσθητες ή ελάχιστα γνωστές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν πολλά φαρμακεία. Οι μεμονωμένοι φαρμακοποιοί δεν έχουν πρόσβαση σε έναν ολοκληρωμένο κατάλογο φαρμάκων. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να παρακολουθούν για επαναλήψεις ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Οι ηλικιωμένοι συχνά δεν γνωρίζουν μια ακριβή περιγραφή του καθημερινού θεραπευτικού τους σχήματος. Δεν προσέχουν πάντα τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής ή τις αρνητικές παρενέργειες. Σε αυτή την περίπτωση, η άγνοια δεν είναι ποτέ ευδαιμονία.

Δυστυχώς, ένα από τα παραπάνω συστατικά είναι αρκετό για να γράψει κίνδυνο για έναν ηλικιωμένο ενήλικα. περισσότερα μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Γιατί οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κίνδυνο;

Το γεγονός ότι οι πολλαπλές χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν υπάρχει για οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο μεγαλύτερο σώμα, ωστόσο, η μειωμένη ικανότητα διάσπασης, απορρόφησης και στη συνέχεια αποβολής των υποπροϊόντων από το μεταβολισμό των φαρμάκων είναι πλέον ένας παράγοντας.

Υπάρχουσες παθήσεις σε ηλικιωμένους, όπως μειωμένο οξύ στομάχου, κακή ηπατική λειτουργία και νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με την πολυφαρμακία.

Για παράδειγμα, χωρίς πλήρη νεφρική λειτουργία, τοξικά επίπεδα υποπροϊόντων στο αίμα συνεχίζουν να κυκλοφορούν και πιθανότατα θα αλληλεπιδράσουν με πολλαπλά φαρμακευτικά υποπροϊόντα με καταστροφικές συνέπειες.

Η πολυφαρμακία οδηγεί επίσης σε μη συμμόρφωση. Πιθανότατα, τα καθημερινά σχήματα γίνονται πολύ περίπλοκα για μερικούς ηλικιωμένους με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, κακή όραση ή έλλειψη αντοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το glucofort official .

Contents

Call Now Button