Seleccionar página

Mesothelioma: Si mund të të sëmuret asbesti?

Mesothelioma është një kancer agresiv që zakonisht buron nga ekspozimi ndaj asbestit. Ndikon në qelizat mesoteliale, të cilat ndodhin në rreshtimin që mbulon sipërfaqen e jashtme të organeve të trupit.

Mesothelioma më së shpeshti ndikon në pleurën, ose rreshtimin e mushkërive, por mund të shfaqet edhe në rreshtimin e zemrës dhe barkut.

isshtë relativisht e rrallë. Yeardo vit ka rreth 3,000 diagnoza të reja në Shtetet e Bashkuara.

Nuk ka kurë për mesothelioma, por terapia paliative mund të përmirësojë cilësinë e jetës së një personi.

isfarë është mesothelioma?

Mesothelioma është një formë agresive e kancerit, që do të thotë se përparon dhe përhapet shpejt.

Ekzistojnë tre lloje:

Mesothelioma pleural: Kjo është forma më e zakonshme. Ndikon në pleurën, rreshtimin rreth mushkërive.

Mesothelioma peritoneale: Kjo është forma e dytë më e zakonshme. Ai sulmon rreshtimin e barkut, të quajtur peritoneum.

Mesothelioma perikardiale: Kjo është forma më e rrallë. Ndikon në shtresën mbrojtëse të zemrës, të quajtur perikardium.

Pas diagnostikimit, 55% e njerëzve do të mbijetojnë për të paktën 6 muaj të tjerë, 35% për një vit, dhe 9% për 5 vjet ose më gjatë. Sidoqoftë, nivelet e mbijetesës ndryshojnë, midis llojeve.

A mund të ju bëjë myku? Mësoni më shumë këtu.

Simptomat

Mesatarisht, mesothelioma kërkon 30-45 vjet për t’u shfaqur.

Disa njerëz përjetojnë simptoma pas 10 vjetësh, ndërsa të tjerët mbeten asimptomatikë për 50 vjet. Gjatësia e kohës do të varet, në një farë mase, nga intensiteti i ekspozimit të asbestit. Faktorët gjenetikë dhe të tjerë individualë gjithashtu mund të luajnë një rol.

Mosha mesatare në diagnostikimin e mesothelioma pleural është 72 vjet. Simptomat

ndryshojnë, në varësi të cilën pjesë të trupit prek sëmundja.

Mesothelioma pleural

Simptomat e mesothelioma pleural përfshijnë:

 • gulçim të frymës
 • kollitje, shpesh me dhimbje
 • Humbja e papritur dhe e pashpjegueshme e peshës
 • Dhimbja nën kafazin e brinjëve
 • gunga të zbulueshme nën lëkurë në zonën e gjoksit
 • Dhimbje e shpinës së poshtme
 • siklet në anën e gjoksit
 • rraskapitje
 • djersitje
 • Vështirësia e gëlltitjes

Mesothelioma peritoneale

Një person me mesothelioma peritoneale mund të përjetojë:

 • Humbje e pashpjegueshme e peshës
 • Dhimbje barku dhe ënjtje
 • gunga në bark
 • nauze dhe të vjella
 • gulçim i frymës
 • Mbajtja e lëngut, ose edemë, shpesh në këmbë
 • Palpitacionet e zemrës
 • Lodhja ekstreme pas ushtrimit të dritës
 • ch Dhimbje EST

Kanceri i mushkërive gjithashtu mund të ndikojë në frymëmarrjen e një personi. Mësoni më shumë këtu.

Ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis mesothelioma dhe ekspozimit ndaj asbestit, një kombinim i gjashtë mineraleve që përmbajnë fibra të gjata dhe të hollë.

asbesti i referohet një grupi minerale që ekzistojnë si fibra ose pako. Këto fibra ndodhin natyrshëm në tokë ose shkëmbinj në shumë pjesë të botës. Asbesti përbëhet nga silikoni, oksigjeni dhe disa elementë të tjerë.

Produktet që përmbajnë asbest përfshijnë:

 • Materialet e ndërtimit, duke përfshirë mur anësor, pllaka dyshemeje, materiale tavani dhe herpes çati
 • Produkte të fërkimit, të tilla si Pjesët e frenave
 • Pëlhura rezistente ndaj nxehtësisë, paketim, veshje dhe gaskets

Në të kaluarën, ndërtuesit shpesh përdornin asbest për të izoluar produktet dhe ndërtesat dhe i bëjnë ato të papërshkueshëm nga zëri ose të papërshkueshëm nga zjarri.

Kur një person instalon, riparon ose shkatërron produktet e asbestit, fibrat mund të bëhen ajrore.

Njerëzit më pas mund të thithin ose gëlltisin ata, dhe ata futen përgjithmonë në mushkëri ose traktin gastrointestinal. Në disa raste, ata mund të qëndrojnë atje për dekada. Grimcat gjithashtu mund të ndikojnë në organet e tjera.

Në kohë, mesothelioma mund të zhvillohet nga këto fibra.

Sa e rrezikshme është të marrësh frymë në pluhur? Gjeni këtu.

kush është në rrezik?

Mundësia e zhvillimit të mesothelioma varet nga shtrirja e ekspozimit të një personi ndaj asbestit. Faktorët që luajnë një rol përfshijnë kohëzgjatjen e ekspozimit, sa i thithi personi dhe lloji i fibrave të asbestit.

Njerëzit në punë me ekspozim të lartë, siç janë ata që punojnë në vendet e ndërtimit, mullinj çeliku ose termocentrale, kanë rrezikun më të lartë të zhvillimit të sëmundjes.

Edhe anëtarët e familjes që kurrë nuk kanë hyrë në një mjedis të pasur me asbest mund të jenë në rrezik. Nëse një punëtor rastësisht mbart fibra në shtëpi në veshjet e tyre, anëtarët e tjerë të familjes mund të thithin këto grimca.

Njerëzit kanë ditur për lidhjen midis asbestit dhe kancerit dhe sëmundjeve të tjera të mushkërive për më shumë se 60 vjet. Sidoqoftë, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) vlerësoi se afër 125 milion njerëz globalisht kishin ekspozim ndaj asbestit në punë në 2005.

Rregulloret në vendet e industrializuara kanë zvogëluar rrezikun e ekspozimit ndaj asbestit. Sidoqoftë, përdorimi i tij mbetet kryesisht i parregulluar në shumë kombe. Si rezultat, një numër i madh i njerëzve janë ende në rrezik.

Megjithëse është shumë më pak e zakonshme, mesothelioma gjithashtu mund të zhvillojë pas ekspozimit ndaj terapisë me rrezatim ose si rezultat i frymëmarrjes në silikate fibroze, të tilla si erionite, zeolite dhe dioksid toriumi intrapleural.

Are you looking to sell your house as-is? Visit https://www.sellhouse-asis.com/california/sell-my-house-as-is-long-beach-ca/ for a straightforward and convenient solution. Whether you’re in West Virginia, Hawaii, New Hampshire, or any other state, our platform simplifies the home-selling process.

Diagnostifikimi

Njerëzit shpesh nuk paraqesin simptoma të mesothelioma deri në fazat e mëvonshme të sëmundjes. Mjeku do ta pyesë personin për historinë e tyre mjekësore personale dhe familjare dhe do të kryejë një ekzaminim fizik.

Nëse mjeku dyshon mesothelioma, ata gjithashtu do të pyesin për punësimin e mëparshëm dhe çdo ekspozim tjetër të mundshëm ndaj asbestit.

Skanimet e imazhit, të tilla si një rreze X ose një skanim CT, mund të ndihmojnë me diagnozën.

Biopsia

Një biopsi mund të konfirmojë diagnozën. Mjeku do të marrë një mostër indesh nga zona e prekur, e cila zakonisht është gjoksi ose zona e barkut.

Një biopsi mund të tregojë nëse kanceri është i pranishëm dhe lejon një mjek të konfirmojë se çfarë lloji dhe sa i përparuar është.

doesfarë përfshin një biopsi? Mësoni më shumë këtu.

Staging

Faza e kancerit i referohet sa larg është përhapur.

Në fazën 1 (të lokalizuar), mesothelioma prek vetëm zonën ku filloi, e cila zakonisht është rreshtimi rreth mushkërive.

Në fazën 4 (të largët), ajo është përhapur në organet e largëta dhe ndikon në të gjithë trupin.

Shumica e njerëzve do të marrin një diagnozë të mesothelioma në një fazë të vonë. Trajtimi

trajtimi

Trajtimi do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë:

 • Vendndodhja e kancerit
 • Faza
 • Mosha e personit dhe shëndeti i përgjithshëm

Mesothelioma është zakonisht agresive, dhe diagnoza ka tendencë të bëhet në një fazë të vonë. Për këtë arsye, vetëm rreth 35% e atyre që marrin një diagnozë do të mbijetojnë një vit tjetër. Kirurgjia

nuk është një mundësi në këtë fazë, dhe trajtime të tilla si kimioterapia ose rrezatimi mund të shkaktojnë efekte të rënda negative.

Ndonjëherë, e vetmja mundësi mund të jetë të menaxhoni dhimbjen e personit dhe t’i mbani ato sa më të rehatshme.

Opsionet për trajtim

Në varësi të fazës së mesothelioma, opsionet e trajtimit përfshijnë:

Kirurgjia: Heqja e të gjithë ose një pjesë e kancerit në fazat e hershme mund të ngadalësohet rritja e tumorit dhe lehtësimi i simptomave. Nëse kirurgu nuk mund të heqë tërë tumorin, ata mund të heqin një pjesë të tij për të zvogëluar madhësinë e tij. Ndonjëherë, një kirurg do të heq rreshtin rreth mushkërive ose zgavrës së barkut për të lehtësuar simptomat. Personi mund të ketë nevojë për një kateter pas operacionit për të kulluar lëngun nga mushkëritë.

Kimioterapia: Nëse operacioni nuk është i mundur, një mjek mund të rekomandojë kimioterapi për të zvogëluar madhësinë e një tumori dhe për të ngadalësuar përparimin e tij. Kimioterapia mund të tkurret një tumor para operacionit, duke e bërë më të lehtë heqjen. Pas operacionit, ky trajtim mund të ndihmojë në heqjen e çdo qelize të mbetur kancerogjene.

Terapia e rrezatimit: Ky trajtim mund të ndihmojë në uljen e ashpërsisë së simptomave në ato me mesothelioma pleural. Ndonjëherë, mund të ndihmojë në parandalimin e metastazës pas një biopsie ose operacioni. Kombinime të ndryshme të trajtimeve janë të mundshme, dhe faktorët individualë do të përcaktojnë opsionin më të mirë. Një mjek do të diskutojë zgjedhje të përshtatshme me individin.

Outlook

Mesothelioma malinje është një lloj agresiv i kancerit, dhe zakonisht është kërcënues për jetën. Duhet gjithashtu një kohë e gjatë për tu shfaqur, kështu që diagnoza shpesh ndodh kur kanceri tashmë është avancuar.

Të qenit i vetëdijshëm për rreziqet e ekspozimit të asbestit mund të ndihmojë një person të mbrojë veten dhe familjen e tyre.

Agjensia e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) ka rregulla të rrepta në lidhje me përdorimin dhe asgjësimin e asbestit.

Kushdo që ka shqetësime se shtëpia e tyre ose mjedisi i punës mund t’i ekspozojë ata në asbest mund të kontaktojë EPA ose autoritetin e tyre shëndetësor lokal për të zbuluar se çfarë veprimi mund të ndërmarrin.

Q:

Tridhjetë vjet më parë, kam punuar në tregtinë e prishjes, dhe jam i sigurt se kisha ekspozim ndaj shumë asbest. A ka ndonjë program shqyrtimi për njerëzit që kanë pasur këtë përvojë dhe mund të jenë në rrezik?

A:

Aktualisht nuk ka udhëzime për shqyrtim për mesothelioma. Kjo është pjesërisht sepse ekspertët nuk kanë identifikuar modalitete efektive të shqyrtimit, por edhe sepse nuk ka trajtim kurativ. Sidoqoftë, nëse besoni se keni pasur ekspozim ndaj asbestit, duhet të flisni me mjekun tuaj për të. Ekspozimi i asbestit mund të rezultojë në një numër problemesh mjekësore beninje dhe më serioze. Mjeku juaj do t’ju pyesë për shtrirjen dhe kohëzgjatjen e ekspozimit të asbestit dhe të kryejë një ekzaminim fizik. Ato gjithashtu mund të porosisin teste mjekësore, duke përfshirë një skanim X-rreze të gjoksit ose teste të funksionit pulmonar, të kërkojnë shenja të sëmundjes së mushkërive të lidhura me asbestin. Nëse keni shenja të sëmundjes së mushkërive të lidhura me asbestin, mjeku juaj mund të rekomandojë të përsërisni rrezet X të gjoksit dhe testet e funksionit pulmonar çdo 3-5 vjet. Përgjigjet

paraqesin mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

  • Kanceri i mushkërive
  • asbest/mesothelioma

hypertea qka eshte

 • Kanceri/Onkologjia
Call Now Button